Svensk natur reducerer stress
Udgivet: 17/10 2017 af Rejsestart.dkNu har et nyt casestudie vist, at den svenske natur kan hjælpe med til at gøre os mindre stressede og øge vores velbefindende. Initiativet kommer fra Visit Sweden og Turistrådet Västsverige, projektet hedder The 72 Hour Cabin, og har fået international opmærksomhed.Nu har et nyt casestudie vist, at den svenske natur kan hjælpe med til at gøre os mindre stressede og øge vores velbefindende. Initiativet kommer fra Visit Sweden og Turistrådet Västsverige, projektet hedder The 72 Hour Cabin, og har fået international opmærksomhed.
Den svenske natur hjælper med at blive mindre stresset. Det viser et nyt casestudie fra Dalsland i Sverige. Ved at bo 72 timer i en glashytte på en ø oplevede fem mennesker med stressende jobs den svenske, naturnære livsstil.
”Deltagernes stressniveau faldt med næsten 70 procent”, siger Walter Osika, forsker i stress og lektor på Karolinska Instituttet i Stockholm. Nu inviterer Sverige resten af verden til at komme ned i gear i naturen ved at gøre det muligt for alle at booke et ophold i glashytterne på 72 timer.
Sveriges livskvalitetsindeks har en høj score[1], og det er nu bevist, at den naturnære livsstil er en del af hemmeligheden. Mellem den 7. og 10. september undersøgte stressforskere effekten på menneskers helbred, mens de boede i den svenske natur. I tre dage skulle fem mennesker med nogle af verdens mest stressende jobs[2], heriblandt en fransk taxachauffør, en tysk politibetjent og en britisk tv-vært, bytte deres byliv ud med en offline oplevelse på Henriksholm, en ø i Dalsland, Vestsverige. De boede i speciallavede glashytter og tog del i nogle af de typiske svenske udendørsaktiviteter såsom at fiske, svømme og lave mad.
”Jeg er positivt overrasket over resultatet, som viser, at en naturnær livsstil kan være medvirkende til at forbedre menneskers trivsel. På en 10-point stressskala faldt deltagernes stressniveau fra 5,3 til 1,7 point, der svarer til en næsten 70 procents reduktion af stress. Dét er bemærkelsesværdigt”, siger Walter Osika, forsker i stress og lektor på Karolinska Instituttet.
Hver deltager boede i en glashytte for sig selv for at være så tæt på naturen som muligt. Naturens effekt på deltagerne blev målt på flere måder af to stressforskere. Blandt resultaterne var, at det oplevede stressniveau faldt med 70 %, og at også blodtrykket faldt. Herudover så man en stigning i velbefindende og en større kreativitet.
”Med dette casestudie ønsker vi at inspirere flere besøgende til at tage del i vores naturnære livsstil. I en stresset verden kan vi se en stigende efterspørgsel på autentiske naturoplevelser, og Sveriges nemt tilgængelige natur er et perfekt sted at komme ned i gear og nyde udendørslivet”, siger Jennie Skogsborg Missuna, Chief Experience Officer hos Visit Sweden.
Glashytterne er nu mulige at reservere fra den 9. oktober 2017. For mere information om hvordan man booker en hytte og andre naturnære oplevelser, besøg og se en
kort dokumentarfilm om casestudiet
Se oversigt over nyheder fra rejsebranchen
Har du kendskab til nyheder der er af interesse for Rejsestart.dk´s brugere kan de sendes til
redaktion@rejsestart.dk