Farvel til det gule sygesikringskort
Udgivet: 7/2 2014 af Rejsestart.dkDanskerne skal vænne sig til nye tider på rejsenDen 6. februar kommer lovforslaget om bortfald af den offentlige rejsesygesikring til tredje og sidste behandling, og danskerne skal fra 1. august til at rejse med det blå kort i stedet for det gule kort. Danskerne bliver dermed sidestillet med andre EU-borgere, men det betyder i realiteten at danskerne skal til at vænne sig til knap så gode forhold som fx længere transport til behandlingsstederne.Når politikerne stemmer det gule korts rejsesygeforsikring ud, er det ikke uden konsekvenser for danskerne, som har haft bedre forhold end de fleste andre EU-borgere. Som bekendt sidestiller det blå kort danskerne med borgere i det pågældende land, og der kan visse steder være en egenbetaling.
Mangel på offentlige hospitaler i turistområderneEn ting, der dog ikke har været det store fokus på, er, at der i flere lande kan være meget langt mellem de offentlige sygehuse (det blå kort dækker ikke på privathospitaler og privatklinikker). Karin Tranberg, chef for Gouda Rejseforsikrings alarmcentral siger:
- I turistområderne i Spanien og på Cypern, på mange af de mindre græske øer og i stort set alle skiområder findes der slet ikke offentlige hospitaler, og man vil med det blå kort blive nødt til at skulle transportere sig meget langt, før man kan få behandling.
Selvom det gule kort principielt også kun har haft dækket på offentlige sygehuse, er det dog ikke altid det er blevet håndhævet. Det offentlige har nemlig i flere tilfælde vurderet rimeligheden i at dække den indledende behandling på en privatklinik, hvis borgeren ikke har haft en chance for at reagere på det, eller hvis alternativerne lå for langt væk.
Derfor vil det for mange danskere komme som en overraskelse, at der måske er 100 km til nærmeste offentlige behandlingssted, når det blå kort bliver afvist på privatklinikkerne.
Anden standard på offentlige sygehuseEn anden ting, som man også skal være opmærksom på, er at der på de offentlige sygehuse kan være store kulturforskelle i forhold til, hvad vi er vant til herhjemme. Karin Tranberg fortæller:
- I visse områder i selv så velkendte lande som Italien og Grækenland, kan man ikke tage for givet, at der er det samme serviceniveau som herhjemme. I mange områder er det de pårørende selv, der skal stå for mad, hente medicin og give hjælp til personlig pleje ved en indlæggelse på et hospital. I flere af de østeuropæiske lande, som fx Bulgarien, er det vores anbefaling, at man så vidt muligt helt undgår de offentlige sygehuse, da standarden simpelthen er for lav.
Derfor opfordrer Gouda til, at man køber sig en rejseforsikring, som dækker sygdomsbehandling eller at man sætter sig grundigt ind i reglerne ved kun at rejse med det blå kort. Hvis man kun rejser med det blå kort, bør man indhente information om den offentlige behandling på lige præcis den destination, man skal til. Ellers vil man som dansker i mange tilfælde få sig et overraskelse, hvis man tror, at den eneste forskel fra det gule kort er, at man måske skal betale 200 kroner i egenbetaling.
Se oversigt over nyheder fra rejsebranchen
Har du kendskab til nyheder der er af interesse for Rejsestart.dk´s brugere kan de sendes til
redaktion@rejsestart.dk